Lees het rustig en aandachtig!

Hoe kan je een backup terughalen?

Wat is eigenlijk een backup? Een backup is het veiligstellen van uw data bestanden. Net zoals uw Word-documenten, Excel-files, etc. is het zeer verstandig om ook uw PERIDEC bestanden veilig te stellen. Indien uw computer het vroeg of laat een keer begeeft dan bent u alles kwijt indien u niet de juiste voorzieningen treft. Zorg dat uw backups dus niet op de computer zelf blijven maar bijvoorbeeld op een USB-stick of een CD.

Belangrijk: Het terughalen van een backup kan natuurlijk alleen maar indien ook u ook daadwerkelijk de backup data ter beschikking hebt en dus regelmatig een backup hebt gemaakt. Het terugzetten van een backup kost slechts 1 minuut. Indien u te onervaren bent en het niet aandurft, vraag een handige neef of buurman. Maar u zult zien het valt best mee. Een backup terughalen wordt ook wel een RESTORE genoemd.

PERIDEC heeft sinds V5.9 de mogelijkheid om het terughalen van backup gegevens voor u te verzorgen. Zorg dat u de laatste versie download, dit is gratis en biedt vaak weer net wat extra’s!

 

Heeft u een PERIDEC versie vanaf V5.9, lees dan onderstaand

Vanuit het hoofscherm druk op de knop <Extra’s>, ga vervolgens naar het tabblad <Backup terughalen>. Selecteer het bestand dat u wenst en druk op de knop <Haal geselecteerde backup terug>. Klaar!    ( De handmatige methode zoals hieronder beschreven blijft nog steeds werken ).

PERIDEC terughalen backup

PERIDEC terughalen backup

 

De handmatige methode:

De 4 noodzakelijke bestanden voor PeriDec zijn:

  • facturen.cds
  • klanten.cds
  • settings.cds
  • verzekeringen.cds

Deze 4 bestanden samen(!) moeten uiteindelijk belanden in de folder waar PeriDec deze verwacht. Deze “Locatie van bestanden” wordt zometeen beschreven. ( Alleen deze 4 bestanden zijn belangrijk, alle andere bestanden die ook in de map stonden zoals diverse zip-bestanden of errorlog.txt zijn NIET van belang voor het functioneren van PeriDec ).

Ik heb geen .cds bestanden maar wel een .zip bestand!

Indien u deze 4 .cds bestanden niet heeft maar wel een zogenaamde zip-bestand, bijvoorbeeld “PeriDec Backup 20110125 104045.zip” dan is er ook geen probleem. De getallen die u ziet zijn jaar, maand, dag en tijdstip (inclusief seconden) van het zip-bestand. 25 januari 2011 met tijdstip 10:40:45.

Een zip-bestand is een ‘slim bestand’ wat zaken kan inpakken en extra klein kan maken, het is zaak om dit bestand weer uit te pakken (in Engels ook wel extract genoemd). Dit kan door te dubbelklikken op het bestand of door middel van de rechtermuis toets te klikken en dan de uitpak/extract keuze te maken. De .cds bestanden zullen weer in uw folder verschijnen.

Locatie van de bestanden

Allereerst is het belangrijk om te weten waar PeriDec zijn bestanden verwacht. Helaas heeft iedere Windows versie ( Windows XP, Windows Vista of Windows 7) een eigen locatie waar gebruikers bestanden worden opgeslagen. Wat is dan mijn locatie vraagt u zich af? Heel simpel, onderstaande afbeelding laat zien waar u die kunt vinden:

Terughalen van PERIDEC backup gegevens

Of je gaat met de verkenner  naar    c:\gebruikers\<jouw naam>\AppData\Local\Peridec

 

Terughalen van PERIDEC backup gegevens

  •  Druk op de knop EXTRA’s
  • Selecteer de tab “Backup”

Nu verschijnt uw backup locatie. Let goed op eventuele spaties!!!!

 

Terugzetten van de gegevens

Het terugzetten van de backup gaat als volgt:

  • Sluit PeriDec af
  • Kopieer de 4 .cds-bestanden naar de vereiste locatie (zoals hierboven beschreven)
  • Start PeriDec weer en u bent klaar!